Communic – Waves Of Visual Decay

Tarzlarını bir türlü saptayamadığım 3 kişiden oluşan İskandinavyalı topluluk Communic’in son albümü ‘’Waves Of Visual Decay’’ 7 şarkıdan oluşuyor. Şarkı sayısının fazla olmadığı albümde şarkıların süreleri oldukça uzun. En kısa şarkı(My Bleeding Vichim) 6.42 saniye iken, albümün en uzun şarkısı 9.47 saniye olan ‘’At Dewy Prime’’. Aynı zamanda ‘’At Dewy Prime’’ albümün kapanış şarkısı. 

Açılış, rifflerin harika olduğu ‘’Under A Luminous Sky’’le gerçekleşiyor. Proggressive yönlü olan şarkıda müzik kadar sözler de gayet ön planda. Tabi buna bağlı olarak vokallerin de oldukça başarılı kullanıldığını vurgulamazsak olmaz. Şarkının ortalarında bir yerde esas gidişat bozuluyor ve hardcore‘u anımsatan bir tempoda hareket ediyor şarkı. Davulcu Tor Atle Andersen şarkının bazı kesimlerde çift cross kullanıyor. 8 dakika 22 saniye şarkı hızından taviz vermeden devam ediyor. 

İkinci şarkımız ‘’Frozen Asleep In The Park’’ diğer şarkıya göre daha sakin giriyor. Ama crossları yeniden belirteyim, bu şarkının da belirli kesimlerinde çift cross olarak kullanılmış. Albümde, girişte de belirttiğim gibi belli bir türe yönelme söz konusu değil. İçerisinde thrash’den, doom’a; death metal’den, proggressive’e bir çok tür uyum içerisinde bir arada. 

‘’Watching It All Disappear’’ doom özelliği taşıyor. Sololarda doom’dan kopma ve heavy’e yönelme durumu var. ‘’Fooled By The Serpent’’ etrafı güzel melodilerle çevrili bir thrash şarkısı. Ortalarına doğru bir yerlerde yavaşlıyor şarkı. Ama buradan sonraki kısım çok melodik ve kulağa çok hoş geliyor. 

Normalde metal müzikte pek kullanılmayan bir özelliktir ki; ‘’Waves Of Visual Decay’’da uzun süreli davul ataklarıyla şarkı başlıyor. Doom metal safında yer aldığını düşündüğüm şarkıda vokalist(vokal-gitar) Oddleif Stensland gırtlağını çok iyi kullanıyor. 

‘’My Bleeding Victim’’de karma bir düzen var. Şarkıyı dinlediğiniz anda armoniyi parçalara ayırdığınızda şöyle bir sonuca varabiliyorsunuz; vokal heavy, davul death-thrash, gitarlar thrash metal elementlerine sahip. Sololar ise metal kavramını dolduracak kadar sert değil, daha hafif. 

Kapanış şarkısı ‘’At Dewy Prime’’ thrash soundunda ve doom’u da içinde barındırıyor. Albümdeki şarkıların sona erdiğini bildirir gibi, doom’la kapanıyor albüm. Doom-thrash-heavy kulvarlarında ve daha bir çok türü içinde barındıran bu albümü, metal müzik içerisinde harmanlanıp, farklı bir sound elde edilmiş albüm olmasından mütevellit önerebilirim.


SERKAN BEYDE
Şehir Rock internet dergisi 2006


Serkan Beyde

I am a YouTube expert and social media manager and have 5 years of comprehensive experience in video editing, social media management, and digital content creation.

READ MORE

No comments: